top of page

NATURGUIDE

Fjellturer

Fjellturer.jpg
Pilen/Pila (102moh)

Denne korte turen tar deg med opp på Pilen/Pila, som gir deg flott utsyn over Ålesund og øyene rundt, samt Tueneset og Atlanterhavsparken. Noen ønsker å uttale fjellet etter den gamle skrivemåten som er Pilen. Opphavet til navnet kan være Piletrærne som vokser på vestsiden mot parkeringsplassen til Atlanterhavsparken. En tur til Pilen er en velegnet «lavterskeltur». På vei opp og på selve toppen er det plassert flotte sittebenker i naturtømmer. Varden (102 m over havet) med innskripsjon «Sunnmøringen ber tungt mens han kviler» kan også siktes mot vardebyggerne. Bjørn Sætre bar all stein i ryggsekk fra fjøra på Tueneset til toppen av fjellet. Onkelen, Stein Sætre, har murt opp varden med sirlig presisjon og den er vel verdt et besøk alene. 

https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Pilen-Pila-102-moh.

De tre lengst vestliggende toppene i kommunen danner skillet mellom bebyggelsen og Tueneset. Velkjente Sukkertoppen rager godt over de to mindre «søskena» Pila og Olsfjellet. Kombinere et besøk med tur i området.  Ønsker du deg en kort tur så besøk Pila eller Olsfjellet. Vil du en ha større utfordring hvorfor ikke besøke to eller alle tre på en dag?

Olsfjellet (100moh)

Denne turen tar deg med opp på Berntfjellet, eller Olsfjellet som det også kalles. Det er storslått utsikt fra toppen, og du får se byen fra en spesiell vinkel. Lengst nord ligger Olsfjellet. Her går du i fotsporene til Olav den hellige som skal være opphavet til fjellets navn. Olav den hellige og speiderne tok seg opp på toppen for å holde utkikk etter fienden. Du tar deg enklest opp fra veien i Meskaret som går mellom Pila og Olsfjellet. Olsfjellet har brattere oppstigning enn Pila. Flott utsikt mot vest, nord og øst. Toppen er ca 100m høy.

https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Berntfjellet-Olsfjellet

Sukkertoppen (314moh)

Sukkertoppen (314 m) er «verdensberømt» i Ålesund og besøkes så ofte og av så mange, at hovedatkomsten til toppen fra Hessa er blitt en opptil 20 meter bred rås. Flott 360 graders rundskue fra toppen. Du kan også gå opp Trollråsa fra Tueneset eller Tyskerstien fra Hessabanen. Disse rutene er imidlertid krevende gjeldende høydeskrekk og fysikk. Andre ruter er fra Osane i Skarbøvik eller fra Hessaskaret. På vei opp passerer du både grensesteiner og Realstjerna som i desember hilser jula velkommen. 

https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Tyskerstien

https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Sukkertoppen-314-moh.-fra-Osane

https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Sukkertoppen-314-moh

bottom of page